Литературният пазар в последните няколко години изобилства от книжарнички край Сена, сладкарнички в

...
Литературният пазар в последните няколко години изобилства от книжарнички край Сена, сладкарнички в
Коментари Харесай

"Книжарница в Париж" съживява последния сценарий на Еторе Скола

Литературният пазар в последните няколко години изобилства от книжарнички край Сена, сладкарнички в Милано и цветарнички в Сен Тропе. Всички те имат своя публика, която безспорно цени умалителните форми, захаросаните повествования и приповдигнатите хепиенди. Вероятно към тях е насочен и филмът  " Книжарница в Париж " (макар и без наставка " -чк- " ), дебютирал на българския екран като част от фестивала " Синелибри " в края на 2021 година

Изненадващо, зад кино лентата не стои никой от тези съмнителни бестселъри на нашето време! Сладникавото заглавие изискуем на американските разпространители на кино лентата, които го прекръщават A Bookshop in Paris. Всъщност неговото име е Il Materiale Emotivo, или " Емоционалният материал " на италиански - езикът, на който този филм приказва, въпреки да е разположен в града на Сена и да демонстрира неизбежната Айфелова кула в задния проект. А книжовен първоизточник въпреки всичко има, въпреки че и зад него първоначално е... киното. Италианският режисьор Еторе Скола (1931-2016), останал в историята на седмото изкуство с " Грозни, мръсни, зли ", " Обичахме се толкоз доста ", " Един необикновен ден ", написа сюжета " Дракон във формата на облак " в края на живота си. Не съумява да го снима, само че в съдействие с карикатуриста Иво Миладзо той се появява в книжарниците във тип на комикс. А по комикса писателката Маргарет Мацантини, неизменимата сътрудничка на своя брачен партньор - режисьора и артист Серджо Кастелито, основава сюжета на Il Materiale Emotivo. Двамата към този момент са работили върху редица филми, познати на българската аудитория - " Не мърдай " с Пенелопе Крус, " Да дойдеш на света ", " Никой не се избавя самичък ", " Фортуната ".  

В основната роля е отново Кастелито - възрастен мъж, очукан от живота, намерил убежище от външния свят в магазинчето на кьоше и в страниците на книгите, с които то е цялостно. Неговият Париж е като изваден от илюстрация в комикс - пресъздадена в студио 5 на " Чинечита " - и героите му съвсем не напущат дребното площадче, където се разиграват техните пристрастености и несгоди. Този закрепостен фон за история, в която актьорското преобразяване играе водеща роля, припомня за театрална сцена и за Шекспировото " Целият свят е сцена и всички сме артисти ". За това спомага и алената завеса, която се подвига в първия и спуска във финалния кадър на лентата.

Винченцо живее самотно, поддържа връзка кратко с минувачите и с дребното си клиенти. На втория етаж още по-затворен живот води щерка му Албертин - тийнейджърка, парализирана при случай. Самотният татко поставя нежни грижи за нея, надявайки се тя да проговори - филмът ясно загатва, че Албертин не е няма, ами се инатѝ. Всичко се прекатурва, когато в книжарницата влетява млада, красива и истерична актриса от отсрещния спектакъл. В ролята е Беренис Бежо - помним я от наградения с " Оскари " " Артистът ". Двамата поддържат връзка с книги, жестове, функции и по този начин натрупват " прочувствен материал ", който надвива над безразличието от дотогавашните житейски разочарования. 

То се знае, " Книжарница в Париж " е любовен филм и не заобикаля клопките на сантименталния жанр; също така Мацантини изпъстря разговора си с прекалено доста цитати. Но въпреки всичко тази меланхолична приказка за любовта към четивото, сцената и близък оставя приятен послевкус. Затова оказва помощ и актьорското наличие, изключително това на лъчезарната Беренис Бежо.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР